Sista fredagen i oktober bjöd på ett strålande höstväder vilket lovade gott inför morgondagens ballongjakt. Bättre än så kunde det knappast bli. Men vädrets makter ville annorlunda. 

 

Vaknade upp till duggregn. Det kommer inte ner mycket men man blir ändå plaskvåt efter en stund. Varför i hela friden måste det slå om på det viset? 
Hur som helst hade jag mer eller mindre lovat att komma, så det var bara att klä på barnbarnen, hoppas på det bästa och ge sig iväg. 
Men se på rackarns, efter att kört någon mil längs motorvägen kom det ljusa strimmor på den i annars blygrå himlen och i jämnhöjd med Jakobsberg bröt faktiskt solen bitvis igenom molntäcket. Det fanns kanske hopp trots allt. Speciellt lovande kändes det någon knapp timme senare då jag hittade direkt till grusgropen i Älta. De senaste fem åren har jag alltid hamnat fel trots att jag varit helt tvärsäker på var man ska svänga. Men denna gång spik på! Dock får man vara försiktig när man ska ta sig igenom bommen in till själva området eftersom man byggt en hög och smal trottoar som gärna vill ta för sig av bilens underrede om man inte tar det lugnt. Sen kan man ju undra varför man byggt en ny och fin asfalterad gångbana eller vad det ska föreställa mitt ute i ingenstans där det dessutom är skyltat med att obehöriga fordon inte har tillträde? Men kommunala beslut ska man kanske inte ifrågasätta. Nån anledning fanns det säkert.

Bonusdottern var med så Willy fick ge henne en lektion hur man styr en linkontrollmodell. Rättare sagt behövdes det två rundor eftersom hon blev bra vinglig efter första försöket och sick-sackade när hon skulle gå ur träningscirkeln.

Dagen blev händelserik och det började med en modell som gjorde en dunk i taket på en av de uppställda bilarna. Tur att man har takbox på Volvon ifall det skulle illa sig en gång till. För övrigt stod det över 20 fordon som mest på parkeringen vilket nog får anses som ett rekord i sig.

Tävlingen hade knappt börjat när Jerker Winnå som byggt en sprillans ny modell inte hade koll på linlängden, utan drog rätt in i ballongpinnen så flisorna yrde. Både från pinne och modell. Men förutom det hände inga allvarligare incidenter trots att det ibland smällde till rejält i bambupinnarna som håller ballongerna. Man måste dock beundra dem som ställer upp med fina modeller eftersom det inte är helt riskfritt. Det kan bli så att man kommer hem med en kasse balsaflisor i stället för en pokal. Rättare sagt är det en leksaksdinosaur vilken belönas samtliga deltagare.

Hur som helst gjorde Stellan Norström bra ifrån sig och såg länge ut som vinnare ända till överdomare Calle Carlin äntrade cirkeln och sin vana trogen inte flög många onödiga varv. Lugnt och med ett säkert grepp om styrhandtaget krossade han alla motståndare precis som vanligt. Calle och hans gula modell flyger enbart en gång om året och det är under denna skojtävling. Tja, undertecknad är inte mycket bättre han heller och resultatet brukar bli därefter. Men i år räckte det i alla fall till en delad tredjeplats. Kanske mångårigt Team Race-tävlande i unga år fortfarande sitter kvar i ryggmärgen? Men man borde nog limma ihop något oömt och träna lite om man ska kunna ro hem segern framöver. Att försöka fuska lönar sig inte eftersom Calle är enväldig domare.

Vi är alltid några från BusyBee-klubben norr om stan som försöker komma till Ballongjakten trots att det är en bit att åka. Inte enbart för att arrangörsklubben bjuder på korv med bröd, utan för att det helt enkelt är en trevlig familjetillställning där alla kan vara med förutsatt att man klarar av att stå på samma plats och snurra runt ett antal varv utan att bli yr i bollen. Och vi brukar faktiskt göra hyfsat ifrån oss fast ingen flyger lina hemmavid. Med assistans av Willy segrade bonusdottern Alfa i flickklassen. Vår David, föregående års segrare i juniorklassen, blev nedpetad från tronen och kom tvåa. Undertecknad hamnade som nämnts på en tredjeplats bland seniorerna. Totalt sett får det nog anses vara godkänt att med en deltagare i varje klass hamna på prispallen i samtliga.

Sist men inte minst gjorde Lennart Nord ett par fenomenala uppvisningar med två combatkärror där han tävlade mot sig själv. Ett handtag i varje hand. Det är bara att förstummas över vad som är möjligt. Modellerna gick ju inte ens lika fort och även om de skulle ha gjort det är det en prestation att bara ta dem runt i planflykt. Att dessutom låta dem förfölja varandra på sedvanligt combatmaner är en prestation. Hatten av Lennart, det må jag säga.

I och med Ballongjakten är årets säsong avslutad i grusgropen där Red Baron håller hus. Än har inte schaktmaskinerna gjort entré, men orosmolnen hopar sig. Dock finns det hopp så länge bilskroten finns kvar i området eftersom där måste det grävas bort ett stort område med förorenad jord som sedan ska transporteras mot Örebrohållet för rengöring eller deponi. Gissningsvis till Sakabs anläggning utanför Kumla. Bitvis sägs det vara flera meter djupt och det lär nog bli tvist om vem som måste stå för de fiolerna? Billigt blir det i alla händelser inte och frågan är om markpriset för bostadsbyggande i Älta verkligen kan absorbera den kostnaden? Det är nog ytterst tveksamt, men man vet aldrig. Den som lever får se. Bostadsbristen är stor i Stockholmsområdet och grusgropen i Älta är faktiskt inte långt från stan trots att man tror sig vara på landet.

Menade, fotade och skrev Danne Johansson från modellflygklubben BusyBee i Bålsta som håller tummarna för att nästa års Ballongjakt blir av.
Här lite ihopsamlade bilder från dagens äventyr där även BusyBee's ordförande Bo Nilsson bidragit när han inte själv spakar lina. Han är av förståeliga skäl dessutom BusyBee's egen hovfotograf.

                            

 

<p> RESULTATLISTA Damer, juniorer 1. Alfa Tussanasakul MFK Busy Bee 5 2. Ellen Sahlin MFK Red Baron -10 Herrar, juniorer 1. Tim Jureén Lidingö MFK 22 2. David Bingefors-Wahlkvist MFK Busy Bee 17 3. Oskar Robsarve MFK Lidingö -5 Herrar, seniorer 1. Carl Carlin MFK Red Baron 26 2. Stellan Norström MFK Red Baron 24 3. Dan Johansson MFK Busy Bee 18 Willy Blom MFK Red Baron 18 5. Örjan Falk MFK Red Baron 16 Lennart Nord MFK Red Baron 16 7. Magnus Hagström MFK Red Baron 13 8. Jerker Vinnå MFK Red Baron 11 9. Leif Sundvall Lidingö MFK 0 10. Tommy Palycha MFK Red Baron -2 11. Alexander Sahlin MFK Red Baron -12</p>