Åke Jansson i Vallentuna behöver kanske ingen närmare presentation då hans Dakota 9Q-CUK ”Congo Queen” torde vara allom bekant. Om inte annat än för Ivve Hallbergs fantastiska modell ES-AKE. Bägge har hemsidor på nätet för den som vill veta alla detaljer.

  

Inom kort kommer Congo Queen inte längre vara 9Q-CUK utan få amerikanskt registrering tack vare att Luftfartsverket av någon anledning inte tillåter den nuvarande Kongolesiska registreringen. Åke hade att välja på att skrota maskinen, flyga den ur landet eller hitta en alternativ registrering eftersom han inte fick svenskregistrera den. Att flygplanet just fått nya motorer och att den har ett kulturhistoriskt värde hade inte med saken att göra.

  

Nu var anledningen till besöket inte att beskåda DC-3'an utan kika på en av hans helikoptrar. En gammal KKK Hughes 300 som Bertil Palmblad restaurerat. Meningen var att om möjligt få en routebild med undertecknads KKK. Ogynnsam väderlek samt att denna lördag råkade vara arbetsdag för Vallentunas Aviatörförening gjorde detta omöjligt, så det får anstå till en annan gång.

Danne Johansson, MFK BusyBee